Anmäl dig till Camp Brazil - Säkra din plats!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Välkommen till FK BROMMA
Välkomnar alla, utvecklar alla!

Välkommen till FK Bromma P15 (2015) hemsida!

Välkommen önskar lagkompisarna och ledarna i P15 (pojkar 2015). Träningen börjar åter i april 2023 och det blir två träningsdagar, där vi uppleva fotbollens glädje och gemenskap. Exakt datum när första träningsdagen blir, kommer mail ut till er som är medlemmar och läggs in här som en nyhet också. 

 

Onsdagen blir huvudträningsdagen (1) och sedan mjukstartar vi i år med fredagar, en andra (2) träningsdag för P15 barn som önskar extra träning på fotbollsplanen. 

 

Onsdagen (17:00 - 18:00), huvudträningsdag. Träningen börjar med samling och uppvärmning, stretching där några av barnen får träna på att visa och instruera övningarna till hela gruppen. Under tiden förbereder övriga ledare teknikträningen för våra barn och sedan avslutar vid med matchlika situationer där alla barn får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultat är underordnad roll, de ska ha roligt med sin idrott och vi ledare hjälper till att se matchen som ett inlärningstillfälle för alla barnen.

 

Fredagar (16:30 – 17:30), extra dag. Dagen är till för barn som vill börja träna en extra dag och idrotta på sina egna villkor. Ledarna kommer anpassa innehållet utifrån hur många barn som deltar och utvecklingsnivå i gruppen.

 

Träning Målsättningen är att alla ska utvecklas idrottsligt utifrån sina egna förutsättningar, samt få ett livslångt fotbollsintresse, och få uppleva glädje och gemenskap.

Som ledare vet vi att barnen har olika aktiviteter och vill uppmuntra barnen att även vara aktiv i andra idrotter för att utveckla olika färdigheter som unga, därför är onsdagen är huvudträningsdag och sedan mjukstartar vi med fredagen som blir en extra dag för att erbjuda en allsidig fotbollsträning för våra barn.

 

Målsättningarna med barn fotbollen är att:

 • Barnen har roligt och genom detta lär sig spela fotboll.
 • Erbjuda barn en verksamhet som utvecklar och stimulerar ett intresse för fotboll samtidigt som deras behov av rörelse tillgodoses.
 • Lära barnen grundläggande fotbollsteknik, introducera dem i olika träningssituationen och prova på att ge instruktioner till andra barn i fotbollslaget.
 • Lära barnen att visa hänsyn till varandra och respektera regler.
 • Skapa möjligheter för alla spelare att ”lyckas” utifrån sina egna förutsättningar. Alla barn mognar olika och i olika åldrar.
 • Tänka och agera långsiktigt i syfte att främja ett långvarigt intresse för fotboll hos barnen.

 

Rutiner. Som förälder kan du bidra till att utveckla barnens rutiner samt att träningar ska bli så givande som möjligt. Därför vill vi naturligtvis att ni pratar om nedan rutiner:

 • Kom på utsatt tid till träningen, minst 5 minuter före, så man inte upptar tiden från andra barn och ledare vid samlingen.
 • Har du frågor, kritik eller krav på förändring, tas upp med ledare efter att barnen har tränat klar. Då finns det tid att i lugn och ro samtala, inför träningen fokuserar vi oss på barnen.
 • Se till att du har med dig rätt utrustning såsom kläder, skor och benskydd finns tillgängligt etc. vid varje tillfälle. Benskydd är ett måste för att få delta i träningen av försäkringsskäl.
 • Vattenflaska, ta med det till träningen.
 • Tänk på att barnen måste säga till ledarna om det behöver gå av planen av någon anledning och inga "egna" vattenpauser. Barnen har vattenpaus "samtidigt" och ledarna säger till när det är vattenpaus så inte träningen störs för andra barn eller ledarna. 
 • Du, eller förälder, svara på meddelande om barnet kommer eller har förhindrad att delta. Det hjälper oss att planera träningen.
 • Visa alltid hänsyn till andra lag och håll dig på avstånd från planen tills din träningstid börjar.
 • Tänk på att ”som man tränar spelar man”. Gör alltså alltid ditt bästa även på träning.
 • Heja alltid på föreningens spelare, både i ditt egna lag och i andra FK Brommas lag, såväl i med som motgång.
 • Kom till planen i tid innan träningen är slut, det är alltid trevligt när föräldrar uppmuntrar alla spelare i laget, inte bara ditt eget barn. 
 • Tänker på att alltid använda ett vårdat språk vid sidan av planen. 
 • Lyssna på ledarna och inget olämplig uppträdande, det är lagkompisar. 
 • Inte låter sitt barn träna vid sjukdom. Detta gäller speciellt vid förkylningar och feber. Låt ditt barn vila tills hon/han är helt friskt.

Träningskläder. Det finns profilkläder med FK Bromma tryck som du når via klubbens hemsida (webbshop) och ibland får vi frågan, vilken storlek. Besök gärna stadium i Vällingby eller Bromma Blocks så finns kläderna utan FK Bromma tryck att prova. 

 

Medlemsavgift: Betalar den årliga medlemsavgiften för ert barn. Har du inte fått inbetalningskort skickat till dig, nämn det på träning för ledarna efter träningen och skicka ett mail till FK Bromma.

 

Vår- och höstträning. Vi spela så fort vädret tillåter i april och under hösten kommer vi spela så länge vädret och fotbollsplanen tillåter. Det är lite kallt med bara shorts och en korttröja på planen. Det är bra att tänka på vilka kläder som passar för fotbollsträningen, att ha med lite varmare kläder med sig i ryggsäcken och/eller tänka på att ibland så är det blöta ute (regnar), om barnet börjar frysa för det är kallt eller regnar lätt, så är det bra att det har en möjlighet att ta på sig lite varmare kläder.

 

Är du osäker på kläderna, stanna kvar på träningen och titta vad andra barn har på sig.

 

Vart sker träningen. Vi håller till på Södra Ängby BP, intill Islandstorgets tunnelbana (gröna linjen). Och det finns en P-plats i anslutning till fotbollsplanen. 

 

Är du intresserad av att spela med oss:  P15 har kö till fotbollen, det finns en möjlighet att börja träna i början av maj inför året säsongen.  Inför höstsäsongen tas ett nytt beslut efter sommaren, information kommer läggas upp på P15 hemsida.    

 
 • Till dig som förälder: Vill du vara med? Maila kansli@fkbromma.se eller kontakta någon av oss ledare. 
 • Förtur.  FK Bromma är en förening och vill du engagera dig i barnen utveckling, bli ledare i P15 eller hjälp till inom FK Bromma. Förtur tillämpas för ledares barn och det går att anmäla "ledarintresse"! i samband med anmälan. Som del av P15 ledare, kan du hjälpa till som "extra tränare", "Materialförvaltare, dvs en person som tar hand om sportutrustning", du behöver inte ha erfarenheter av fotboll för att kunna bidra till P15 gruppen, det kan vara ekomimisk sinnad och hjälpa till med lagkassan eller hjälpa till inför/under fotbollsmatcher mm. Som "extra tränare" kompletterar du övriga ledare och ungdomsledare på fotbollsplanen, samtidigt som du deltar i ditt barn intresse :-).    
 • Intresseanmälan bör innehålla uppgifter på målsman, adress:, post-nr och ort,  tel. nr,
  e-post, namn på barnet och åter barnet är född. 
  Rubrik i e-posten: FK Bromma P15 - intresseanmälan, samt barnet namn
FK Bromma P15 - kaffe verksamhet är V18 (maj)
2023-04-27 19:48

Boka in vecka 18, den 5, 6 & 7 maj. FK Bromma kaffe verksamhet, varje lagföräldrar måste stötta och hjälpa till att bemanna klubb kaféet en (1) helg. 

 • Fredag 5 maj, 16:30 – 21:00 ”det är matcher på FK Vallen”, föräldrar ur svart och grön grupp.
 • Lördag den 6 maj, 09:30 – 17:00 ”det är matcher på FK Vallen”, föräldrar i svart grupp. (grön grupp har match den dagen morgonen).
 • Söndagen den 7 maj 08:30 – 17:00 ”det är matcher på FK Vallen”, föräldrar i grön grupp. (Svart grupp har match den dagen morgonen).

Det kommer mer information inom kort och ett schema för er föräldrar.  

 

Tack för ert engagemang och hälsningar, Ledarna P15

Första matchen avklarad.....
2023-04-24 01:32

I helgen spelade P15 "grön" och "svart" sin första match, vädergudarna log mot alla och det var spännande.  Barnen var duktiga och som föräldrar kan man bara vara stolt, grymt jobbat killar!  

 

Erfarenheter...

- Samling minst 30 minuter innan matchen (kallelsen säger 1 timme),

- gröna fotbollsstrumpor och svarta shorts/byxor, 

- matchtröja, det får barnen låna av FK Bromma (ledarna tar med dessa),

- Kolla rätt forum för matcherna, P15 hemsida har rätta tider och i synk med SportAdmin. (tittade i
  appen "min fotboll", fick en annan tid),

- Glöm inte benskydd och vattenflaskan, 
- Läs gärna om reglerna för 5-5....

- Svara alltid om du kan komma eller inte, 

 

Nästa vecka är det match igen och denna gång ska ledarna vara snabbare att få ut en kallelse till alla.

 

 

Provträning i FK Bromma P15 den 26 april 2023
2023-04-20 20:29

Tack för visat intresse för spel i FK Bromma, lagen leds av engagerade ideella föräldrar och ungdomsledarare. P15 har fått flertal intresseanmälan till "kön" 2023. En intresseanmälan och provträning garanterar inte att du blir medlem i FK Bromma, gruppen P15.

 

En uppdatering 2023-04-27

 

Den 26 april var det provträning för det som har gjort intresseanmälan till P15, näste möjlighet att provträna är till hösten, då kommer få platser öppna och information kommer efter sommaren.  

 

Inga nya spelare tas emot till P15 just nu, nu är prioritering på att barnen ska få en stabil miljö att utveckla sitt spel. 

 

En uppdatering 2023-04-24

 

Det är flertal spelare och föräldrar som hör av sig till oss och vill börja spela med oss, vilket är glädjande. Dessvärre finns p.g.a. begränsat antal platser per ålderskull, faciliteter och föräldrar som kan engagerade ideellt som ledare.  FK Bromma, pojkar P15 har identifierat, att kunna utöka befintliga gruppen med flera barn än 3 – 4 stycken och bedriva en bra träning, match verksamhet, behöver P15 förstärkare med föräldrar (extra hjälptränare) för att kunna ge alla barn en bra träning.  

 

För att kunna ta emot fler barn behöver P15 engagerade ideella förälder, det innebär kort:

Befintliga gruppen P15 kan ta emot 3–4 barn idag och fortsätta ge en bra träning till barnen samt ha en hållbar utveckling.  Till det barns föräldrar som ansluter 2023 kommer det också ställas krav på att man stannar kvar under träningen och stötta vid behov som hjälptränare (ibland behöver någon vara ledig, sjuk eller borta av någon annan anledning). 

 

Om det är fler barn än 3 - 4 stycken som vill ansluta sig till FK Bromma, då måste föräldrarna ställa upp som ledare och extra hjälptränare samt ansvara för en tredje (3) marschgrupp för att få till en hållbar utbildningsplan.  

 

Mer information ges efter provträningen den 26 april 2023 och åter, tack för att ni har visat intresse att börja spela i FK Bromma, pojkar P15.   

 

Hälsningar P15 ledarna. 

 

Matcher för det yngre barnen (8 och 9 år)
2023-04-19 23:56

Matchen är en ett inlärningstillfälle och en del i barnens fotbollsutbildning som spelare, främja ett långvarigt intresse för fotboll hos barnen.  Matchresultat är underordnad roll, de ska ha roligt med sin idrott, vi ledare och föräldrar ska hjälpa till att se matchen som ett inlärningstillfälle för alla barnen.

 

Lite påminnelse om rutiner till er föräldrar. Kom i tid, var minst 30 minuter för avsatt avspark, så man inte upptar tiden från andra barn och ledare vid samlingen.  Låt oss alla samlas i lugn och ro, få en chans att byta om och om du råkar kommer sent (händer alla), smyg in och smällt in i gruppen.

 

Du, eller förälder, svara på meddelande om barnet kommer eller har förhindrad att delta. Det hjälper oss att planera matcherna.

Läs gärna igen nedan delar och rubrikerna är:

 • Nationella spelformer
 • Hur spelar 8 till 9-åringar fotboll enligt Svenska Fotbollförbundets?
 • Spelarnas utrustning
 • Regler – rekommendationer som förekommer 5-5 matcher

Nationella spelformer

Alla matcher följer Svenska Fotbollförbundets spelformer som infördes 2019 för barn- och ungdomsfotboll. Syftet är att få fler att spela längre.

 

Det finns fem olika spelformer, 3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7, 9 mot 9 och 11 mot 11. Och det för P15 gäller 5 mot 5. Dvs fyra utespelare och en målvakt per lag.

 

Speltid: 3 x 10 minuter, sammandrag (flera matcher under samma dag) och 3 x 15 minuter vid enskild match. Pauserna är maximalt fem minuter mellan perioderna.  

Fria byten och det kan ske under match, eller görs företrädesvis i pauserna beroende på hur många barn som spelar, inklusive avbytare i laget.

 

Ledstjärna – spelgaranti för alla barn är en självklarhet.

 

För att följa fotbollens riktlinjer och ledstjärnor, leva upp till den värdegrund som gäller för barn- och ungdomsidrott samt på bästa sätt utveckla fotbollsspelare, är spelgaranti för alla spelare en självklarhet. Spelgaranti innebär att alla barn som är kallade till match även får spelar i matchen. I barnens fortutbildning under året, så ska barnen få spela från start också. Tänk att alla inte kan starta vid matcherna, då det är 5 – 5 spel och barnen är flera.  

 

Spelarnas utrusning

Enhetliga matchkläder. FK Bromma har match tröja (grön) som barnen får låna vid matcherna, ledarna har med sig dessa till matchen. Viktigt att ni kommer i tid, dvs minst 30 minuter innan, så ni hinner byta om. 

 

Ha med egna byxor, strumpor, skor. Tänk på att träningsbyxan/shortsen är svarta, fotbollsstrumporna - gröna, vattenflaska, någon frukt eller något som ger lite energi. Benskydd måste barnen ha för att få spela och tänk på att benskydden ska täckas av strumporna. Vid regn, ta med extra ombyte och lämpliga kläder.

 

En spelare får inte använda utrustning som kan vara farlig eller ha på sig något som kan orsaka skada på sig själv eller på andra spelare. Alla typer av smycken (halsband, ringar, armband, öron ringar, gummiband etc) är förbjudna och måste tas bort. Att använda tejp för att täcka smycken är inte tillåtet.

 

Regler – rekommendationer för matcher

För dig som förälder, prata gärna med barnen om nedan rekommendationer, som en del i deras förberedelse inför 5 - 5 matcherna.

 

Avspark: Varje period startar med avspark. Även när ett lag har gjort mål sätts spelet igång ingen med avspark. När det ena laget har gjort mål görs det andra laget avspark.

Singla slant. Ett sätt att avgöra vem som börjar med första avsparken är att singla slant, krona eller klave.

 

Vid avspark gäller följande, alla spelare förutom den som lägger avsparken ska vara på egna planhalvan. Bollen ska ligga stilla på mitten punkten. Domaren ger signal, bollen är i spel när spelaren har sparkat på den och bollen är tydligt rör sig. Mål kan inte göras direkt på avspark.  Spelarna i det lag som inte gör avspark ska vara minst 5 meter från bollen tills bollen är i spel.

 

Nedsläpp: Domaren släpper bollen på mittlinjen, oavsett var spelet stoppades. Bollen är i spel när den vidrör marken, spelet är igång.

 

Retreatlinje: Vid målvaktsutkast eller när målvakten fångar bollen i spel ska det andra laget backa till sin egen planhalva (retreatlinje = mitten av planen) och stanna där tills bollen lämnat målvaktens händer. Spelet sätts igång genom att målvakten rullar ut bollen eller lägger ner bollen och passar efter marken.

 

Fasta situationer (avspark, sidlinjespark, hörna, frispark): Alla fasta situationer startas genom att driva eller passa bollen efter marken. Avståndet är alltid tre meter. Alla fasta situationer är indirekta (får ej skjutas direkt i mål). Straff och inkast tillämpas ej.

 

Bollen i och ur spel när hela bollen har passerat mållinjen eller sidlinjen (på marken eller i luften), domaren soppar spelet.

Bollen är i spel vid alla andra tillfällen så länge den är kvar på spelplanen, även när den studsar mot domare, målstolpe, ribba, hörnflagga eller från sarg eller nät. Om bollen är fastlåst länge mot sargen/nätet ska domaren blåsa av spelet och sätta igång spelet igen med nedsläpp på mittlinjen.

 

Mål: Det har blivit mål när hela bollen har passerat mållinjen mellan målstolparna och under ribban. När det blir mål pekar domaren mot mittpunkten med armen. Domaren behöver inte blåsa en signal med pipan om bollen tydligt är inne i mål, om bollen är inne i mål och sedan studsar ut igen så kan domaren förtydliga med en signal.

 

Frispark: Domaren dömer frispark för det laget när en spelare i det andra laget bryter mot en regel.  

 

Vid frispark sätts spelet igång genom att en spelare driver bollen eller passar bollen på marken, mål kan inte göras direkt från frispark. Det andra lagets spelare ska stå minst fem meter från bollen, står en spelare närmare än fem meter uppmanar domaren spelarna backa, men spelet får sätta igång ändå. Om spelaren rör sig mot bollen och stör spelet stoppar domaren spelet och låter frisparken gå om.

 

Sidlinjespark: Domaren dömer sidlinjepark till det ena laget när det andra laget slår bollen över sidlinjen på marken eller i luften.  Mål kan inte göras direkt från sidlinjen.

Det andra lagets spelare ska stå minst fem meter från bollen, står en spelare närmare än fem meter uppmanar domaren spelarna backa, men spelet får sätta igång ändå.

 

Hörnspark: Domaren dömer hörnspark när hela bollen har passerat mållinjen på marken eller i luften efter det att den har rört vid en spelare i försvarande laget. Det gäller när det inte har blivit mål.

Mål kan inte göras direkt från hörnspark. Hörnan slås från det hörn som är närmast den punkt där bollen passerade mållinjen.

 

Otillåtet spel och olämplig uppträdande.  Domaren kan bara döma frispark för regelbrott som sker när bollen är i spel. Frispark sker när någon är oaktsam mot en spelare i andra laget, exempelvis:

 • Avsiktligt röra vid bollen med handen eller armen,
 • Knuffar, fälla, försöka fälla eller slå mot en spelare
 • Tackla med foten,
 • Hålla fast en spelare
 • Hoppar mot en spelare
 • Sparkar eller försöker sparka en spelare

Gula och röda kort tillämpas ej. Vid olämpligt uppträdande får spelaren byta med en annan spelare. Beroende på vad som har skett kan det vara bra att spelaren får lugna ner sig innan denne byts in igen.

 

 

 

 

 

 

 

FK Bromma kläder
2023-03-19 20:56

I början av februari släpptes FK Bromma nya kollektion. Missade du klädprovardagen så finns kläderna att beställa på Stadiums hemsida

https://www.stadium.se/foreningar/1766776

 

Vad minsta vi rekommenderar är en - En tränings t-shirt med FK Bromma logga. Sedan finns det andra kläder som man också kan beställa när träningen kommer igång.  

 

Inför match. Matchtröja får man låna, färg på fotbollsstrumpor är grön och shorts - svarta. 

Stötta FK Brommas Hjärta
En insamling för FK Bromma
Swisha ditt bidrag till FK Brommas Hjärta. Tillsammans för våra barn och ungdomar och ett bättre Bromma!
Stötta P12 Grön
En insamling för P12 Grön
Stötta våra pojkar födda 2012 med en gåva!
Kommande matcher
Spelade matcher
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen