Matchen är en ett inlärningstillfälle och en del i barnens fotbollsutbildning som spelare, främja ett långvarigt intresse för fotboll hos barnen. Matchresultat är underordnad roll, de ska ha roligt med sin idrott, vi ledare och föräldrar ska hjälpa till att se matchen som ett inlärningstillfälle för alla barnen.
Lite påminnelse om rutiner till er föräldrar. Kom i tid, var minst 30 minuter för avsatt avspark, så man inte upptar tiden från andra barn och ledare vid samlingen. Låt oss alla samlas i lugn och ro, få en chans att byta om och om du råkar kommer sent (händer alla), smyg in och smällt in i gruppen.
Du, eller förälder, svara på meddelande om barnet kommer eller har förhindrad att delta. Det hjälper oss att planera matcherna.
Läs gärna igen nedan delar och rubrikerna är:
- Nationella spelformer
- Hur spelar 8 till 9-åringar fotboll enligt Svenska Fotbollförbundets?
- Spelarnas utrustning
- Regler – rekommendationer som förekommer 5-5 matcher
Nationella spelformer
Alla matcher följer Svenska Fotbollförbundets spelformer som infördes 2019 för barn- och ungdomsfotboll. Syftet är att få fler att spela längre.
Det finns fem olika spelformer, 3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7, 9 mot 9 och 11 mot 11. Och det för P15 gäller 5 mot 5. Dvs fyra utespelare och en målvakt per lag.
Speltid: 3 x 10 minuter, sammandrag (flera matcher under samma dag) och 3 x 15 minuter vid enskild match. Pauserna är maximalt fem minuter mellan perioderna.
Fria byten och det kan ske under match, eller görs företrädesvis i pauserna beroende på hur många barn som spelar, inklusive avbytare i laget.
Ledstjärna – spelgaranti för alla barn är en självklarhet.
För att följa fotbollens riktlinjer och ledstjärnor, leva upp till den värdegrund som gäller för barn- och ungdomsidrott samt på bästa sätt utveckla fotbollsspelare, är spelgaranti för alla spelare en självklarhet. Spelgaranti innebär att alla barn som är kallade till match även får spelar i matchen. I barnens fortutbildning under året, så ska barnen få spela från start också. Tänk att alla inte kan starta vid matcherna, då det är 5 – 5 spel och barnen är flera.
Spelarnas utrusning
Enhetliga matchkläder. FK Bromma har match tröja (grön) som barnen får låna vid matcherna, ledarna har med sig dessa till matchen. Viktigt att ni kommer i tid, dvs minst 30 minuter innan, så ni hinner byta om.
Ha med egna byxor, strumpor, skor. Tänk på att träningsbyxan/shortsen är svarta, fotbollsstrumporna - gröna, vattenflaska, någon frukt eller något som ger lite energi. Benskydd måste barnen ha för att få spela och tänk på att benskydden ska täckas av strumporna. Vid regn, ta med extra ombyte och lämpliga kläder.
En spelare får inte använda utrustning som kan vara farlig eller ha på sig något som kan orsaka skada på sig själv eller på andra spelare. Alla typer av smycken (halsband, ringar, armband, öron ringar, gummiband etc) är förbjudna och måste tas bort. Att använda tejp för att täcka smycken är inte tillåtet.
Regler – rekommendationer för matcher
För dig som förälder, prata gärna med barnen om nedan rekommendationer, som en del i deras förberedelse inför 5 - 5 matcherna.
Avspark: Varje period startar med avspark. Även när ett lag har gjort mål sätts spelet igång ingen med avspark. När det ena laget har gjort mål görs det andra laget avspark.
Singla slant. Ett sätt att avgöra vem som börjar med första avsparken är att singla slant, krona eller klave.
Vid avspark gäller följande, alla spelare förutom den som lägger avsparken ska vara på egna planhalvan. Bollen ska ligga stilla på mitten punkten. Domaren ger signal, bollen är i spel när spelaren har sparkat på den och bollen är tydligt rör sig. Mål kan inte göras direkt på avspark. Spelarna i det lag som inte gör avspark ska vara minst 5 meter från bollen tills bollen är i spel.
Nedsläpp: Domaren släpper bollen på mittlinjen, oavsett var spelet stoppades. Bollen är i spel när den vidrör marken, spelet är igång.
Retreatlinje: Vid målvaktsutkast eller när målvakten fångar bollen i spel ska det andra laget backa till sin egen planhalva (retreatlinje = mitten av planen) och stanna där tills bollen lämnat målvaktens händer. Spelet sätts igång genom att målvakten rullar ut bollen eller lägger ner bollen och passar efter marken.
Fasta situationer (avspark, sidlinjespark, hörna, frispark): Alla fasta situationer startas genom att driva eller passa bollen efter marken. Avståndet är alltid tre meter. Alla fasta situationer är indirekta (får ej skjutas direkt i mål). Straff och inkast tillämpas ej.
Bollen i och ur spel när hela bollen har passerat mållinjen eller sidlinjen (på marken eller i luften), domaren soppar spelet.
Bollen är i spel vid alla andra tillfällen så länge den är kvar på spelplanen, även när den studsar mot domare, målstolpe, ribba, hörnflagga eller från sarg eller nät. Om bollen är fastlåst länge mot sargen/nätet ska domaren blåsa av spelet och sätta igång spelet igen med nedsläpp på mittlinjen.
Mål: Det har blivit mål när hela bollen har passerat mållinjen mellan målstolparna och under ribban. När det blir mål pekar domaren mot mittpunkten med armen. Domaren behöver inte blåsa en signal med pipan om bollen tydligt är inne i mål, om bollen är inne i mål och sedan studsar ut igen så kan domaren förtydliga med en signal.
Frispark: Domaren dömer frispark för det laget när en spelare i det andra laget bryter mot en regel.
Vid frispark sätts spelet igång genom att en spelare driver bollen eller passar bollen på marken, mål kan inte göras direkt från frispark. Det andra lagets spelare ska stå minst fem meter från bollen, står en spelare närmare än fem meter uppmanar domaren spelarna backa, men spelet får sätta igång ändå. Om spelaren rör sig mot bollen och stör spelet stoppar domaren spelet och låter frisparken gå om.
Sidlinjespark: Domaren dömer sidlinjepark till det ena laget när det andra laget slår bollen över sidlinjen på marken eller i luften. Mål kan inte göras direkt från sidlinjen.
Det andra lagets spelare ska stå minst fem meter från bollen, står en spelare närmare än fem meter uppmanar domaren spelarna backa, men spelet får sätta igång ändå.
Hörnspark: Domaren dömer hörnspark när hela bollen har passerat mållinjen på marken eller i luften efter det att den har rört vid en spelare i försvarande laget. Det gäller när det inte har blivit mål.
Mål kan inte göras direkt från hörnspark. Hörnan slås från det hörn som är närmast den punkt där bollen passerade mållinjen.
Otillåtet spel och olämplig uppträdande. Domaren kan bara döma frispark för regelbrott som sker när bollen är i spel. Frispark sker när någon är oaktsam mot en spelare i andra laget, exempelvis:
- Avsiktligt röra vid bollen med handen eller armen,
- Knuffar, fälla, försöka fälla eller slå mot en spelare
- Tackla med foten,
- Hålla fast en spelare
- Hoppar mot en spelare
- Sparkar eller försöker sparka en spelare
Gula och röda kort tillämpas ej. Vid olämpligt uppträdande får spelaren byta med en annan spelare. Beroende på vad som har skett kan det vara bra att spelaren får lugna ner sig innan denne byts in igen.